essfi

Open full view…

Hätä ei lue lakia – entä journalisti? - ESS.fi

Sat, 25 Aug 2018 07:10:42 GMT

P.Linkola
Sat, 25 Aug 2018 07:10:42 GMT

Entisten VihreäLankalaisten moraaliposeeraus vailla vertaa..Olisi ollut vähintäänkin kohtuullista mainita tämän viherkiusaaja Gundforsin yhteydessä häneen liitetyt epäselvyydet tuolla JSN:ssa. Tämä punavihreä idealisti on sitten pitänyt huolta jostain sananvapaudesta..hahah mitä tuubaa.

Iteaattelija
Sat, 25 Aug 2018 07:39:34 GMT

Tuntuu siltä, että tässä keskustelussa sananvapaudesta on isoin ongelma nöyrä toimittaja itsessään. Päätoimittajien yhdistys PTY:n totesi 14.2.2017 kannanotossaan, että ”toimittajat eivät käytä työssään sananvapauttaan kansalaisina, vaan työnantajansa sananvapautta” ja edelleen ”päätoimittajan organisaatiossa työskentelevältä toimittajalta pitää voida edellyttää lojaliteettia työnantajansa linjauksia kohtaan”. Mistä löytyy arvonsa tunteva toimittaja, joka ottaisi vakavasti etenkin journalistin ensimmäisen ohjeen, missä ”journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu”. Meillä on lauma toimittajia, jotka kutsuvat itseään ”journalistiksi” ymmärtämättä, mikä vastuu sanan käytölle kuuluu.

Anssi Mikkola
Sat, 25 Aug 2018 08:30:30 GMT

> @Iteaattelija Lojaliteettivelvoite on kirjattu työsopimuslakiin. _"Työntekijän tulee ottaa toiminnassaan huomioon myös työnantajan etu, eikä hän saa esimerkiksi vahingoittaa työnantajan omaisuutta tai vaarantaa epäasiallisella käyttäytymisellä työnantajan mainetta ja asiakassuhteita. Lojaliteettivelvollisuus ulottuu osin myös työntekijän vapaa-aikaan. Työntekijän työnkuvalla ja asemalla on arvioinnissa merkitystä, ja mitä vastuullisemmassa asemassa työntekijä on, sitä pienempi teko voi rikkoa lojaliteettivelvoitetta. Velvoite tulee muistaa myös sosiaalisessa mediassa kuten internetin keskustelupalstoilla tai facebookissa. Jos toiminta on muutenkin työsuhteessa kiellettyä, se on sitä myös verkossa."_ (Kauppakamari). Keskisuomalainen / ESS on yritys, jonka palveluksessa toimittaja on. Toimittajalla on toimittajan vapaus, lehdistönvapaus ja sananvapaus, mutta myös lakiin kirjattu lojaliteettivelvollisuus. Toimittaja on artikkeleita kirjoittaessaan myös monia muita ammatteja vastuullisemmassa asemassa. Hänkään ei voi sananvapauden nimissä kirjoittaa aivan mitä tahansa t yönantajansa linjasta poikkeavaa. Minä uskon, että vastuulliset toimittajat ymmärtävät journalistin vastuut ja velvollisuudet erittäin hyvin.

Iteaattelija
Sat, 25 Aug 2018 11:06:50 GMT

Niinpä, toimittaja ei saa mm vaarantaa työnantajan asiakassuhteita siis kirjoittaa kriittisesti mediataloon euroja tuovista ilmoittajistaan ja sen vaikka poliittisista takapiruista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että työnantaja voi ohjeistaa toimittajat ottamaan huomioon maksukykyisen ”segmentoidun” lukijakunnan, mille ”Lehteä ja verkkoa tehdään”. Tiedonvälityksen kannalta tämä tarkoittaa sitä, että ison osan lukijakuntaa ääntä ei kuulla eikä sen ääni kuulu. Kaikkineen on herännyt kysymys siitä, miten mediatalojen toimittajat lojaliteettivelvollisuus niskassaan voivat kutsua itseään journalistiksi tai voivat, kun itse ovat näin päättäneet.

Anssi Mikkola
Sat, 25 Aug 2018 15:36:44 GMT

> @Iteaattelija > Tiedonvälityksen kannalta tämä tarkoittaa sitä, että ison osan lukijakuntaa ääntä ei kuulla eikä sen ääni kuulu. Jos ihan tiedonvälityksestä uutisissa puhutaan, minä en näe ongelmaa toimittajien etiikassa. Uutisartikkelissa ei ole tarkoituskaan tulla ilmi toimittajan näkemystä tai mielipidettä, eikä myöskään lukijakunnan ääntä. Uutisartikkelin puolueettomuuden tai puolueellisuuden tulkinta on riippuvainen myös lukijan näkemyksestä. Mielipidekirjoituksessa sen sijaan on mukana sekä tuo lojaliteettivelvollisuus että tietysti kirjoittajan tai ko. median oma mielipide.