essfi

Open full view…

Näkökulma: Lahti vastaan muut -asetelma istuu hyvinvointiyhtymässä sitkeässä - ES

Sun, 05 Jan 2020 11:06:10 GMT

Kauno
Sun, 05 Jan 2020 11:06:10 GMT

Nämä henkilöt ovat ymmärtäneet tehtävänsä virheellisesti. Heidän ei tule edustaa taustayhteisöään (tässä tapauksessa kuntaa), vaan HYKYä. Ymmärrys pitäisi tässä tapauksessa olla sama kuin osakeyhtiön hallituksessa. Siellä hallituksen jäsenet edustavat yhtiötä, jonka hallitukseen heidät on valittu, eivätkä taustayhteisöään (yleensä osakkeenomistajaa). Kun tämän eron ymmärtää, poistuu valtava osa ongelmista.

Lupus lupus
Sun, 05 Jan 2020 12:05:40 GMT

Kauno on oikeassa. Käytännössä ei toteudu, ei hykyssä eikä yhtiöissä varsinkaan. Perussopimus on kiveen hakattu, pienet kunnat rulettavat eivätkä suostu taatusti oman asemansa heikennyksiin. Hykyn ja yhtiöiden hallituksiin valitaan varmuudella jees naisia ja miehiä, joilla ei mitään asiantuntemusta, mutta nöyryyttä totella puolueiden pomoja. Ja palkkiot ovat kivoja.

Tavallii
Sun, 05 Jan 2020 15:39:29 GMT

Näyttää siltä, että SOTEa ei saada PHHYKYn kaltaisen kuntaliittymän muodossa säällisesti toimimaan sitten mitenkään. Niin hankala ja byrokraattinen lisä, mikä maakuntahallinto tulee olemaankaan, se vain on ainoa ratkaisu saada naurettava pikkupolitikointi loppumaan ja päätöksenteko jämäkäksi. Maakuntahallinnon edustajapaikat jakautunevat Lahden ja muun maakunnan välillä suhteessa 120/80, mistä seuraa, että Lahti sielläkin tulee dominoimaan, mutta pikkukunnilta putoaa pois niiden nykyisin harjoittama ja kiusanteolta vaikuttava päätöksenteon alati toistuva rampauttaminen.

Hyvä_Lahti
Sun, 05 Jan 2020 19:02:59 GMT

Nykymallissa yhtymäkokousedustajat edustavat yksiselitteisesti omistajia, eli kuntia, ja yhtymähallituksen jäsenet yhtymän etua. Eli yhtymäkokous vastaa yhtiömaailman yhtiökokousta ja yhtymähallitus hallitusta. Toimivuuden turvaamiseksi tulisi poistaa vaatimus neljän kunnan tuesta yhtymäkokouksen päätökselle tai ainakin pudottaa vaatimus kahteen kuntaan. Jos sote-uudistus toteutuu, ongelma poistuu ja äänestäjien enemmistö määrittää suunnan. Loogista olisi edetä tähän suuntaan ja lisätä enemmistön mahdollisuuksia ohjata yhtymää, ei vähentää niitä. Äänileikkurijärjestelmä on loogisesti kestämätön - sehän tarkoittaa, että vastakkainasettelutilanteessa vähemmistöllä on yli puolet äänistä ja se voi päättää enemmistön kannan vastaisesti. Nykyinenkin kompromissimalli on parempi - enemmistön kanta ei aina toteudu, mutta ei vähemmistökään pääse määräämään.

Zembalo
Sun, 05 Jan 2020 20:33:59 GMT

"_Lahti vastaan muut -asetelma"_ Tyypillistä lahtelaista kuvitelmaa, sadutkin ovat todellisempia.

Iteaattelija
Sun, 05 Jan 2020 22:37:48 GMT

Onkohan tämän ”näkökulman” taustalla olla pyrkimys saada yhtymä maksamaan Lahden Rakokiveen suunnitellun 15 miljoonan terveysasema ja Hollolan 14 miljoonan ns hyvinvointiasema. Tämä on härskiä, sillä sairaalamäellähän jo töröttää lähes tyhjillään Lahden hukkainvestointi 50 miljoonan ”pääterveysasema”. Pienkunnille tulee turhan kalliiksi maksaa näitä n. 80 miljoonan kiinteistösijoituksia varsinkin, kun samalla niiden omia palveluja ollaan karsimassa. Kun toimittaja puhuu tässä hyvinvointiyhtymästä niin, miten Heinola vielä tähän kuuluu.